BergslagsBoden HB - Gårdsbutik med Ekologiska  Grönsaker  Lamm  SurdegsBröd
 
 
BergslagsBoden HB
Sigrid Jankowski
Ola Nordahl
 
Vi bor vid vackra sjön Uskens västra strand
norr om Nora väster om Lindesberg
 
Drömmar  &  Visioner
 
Här är BRA MAT verklighet.
 
Vi är KRAV certifierade för Grönsaker & Lammkött
Brödet bakas endast på KRAV ingredienser.
 
Grönsaker
Vi skulle odla lite grönsaker, det växte så det knakade, fick alldeles fömycket.
Hade två val odla mindre eller sälja , det blev Bondens egen Marknad i Örebro.
Har nu hållit på 5 år och ökar "lite" varje år men 2009 blev det potatisland och
2 st mindre växthus för gurka och tomater.
 
Får
Ola kom med lite får, Sigrid skrek nej "jag avskyr de dumma bräkande djuren"
Hästar har jag haft hela mitt liv,
 Mjölkkor har funnits med i många år
 men aldrig ett FÅR
Ja han hade med flera flasklamm och jag åkte dit, upptäckte vad enormt läraktiga de är.
I dag har vi ca 100 tackor med lamm som gör ett fantastiskt arbete med att
hålla landskapet öppet runt sjön. Den äldsta fårrasen Gutefåret med sina horn
är effektivast i slybekämpningen
Vi har en stor härlig hund som ställer upp som förälder åt eventuella flasklamm,
 men han varken jagar eller vallar får då det är enklare att lära djuren direkt
vad vi önskar av dem, sedan gör de ju vad de vill i alla fall när vi inte är där.
 Lammen slaktas när de är färdiga på Myrö Slakteri i Örebro och
återtas färdigstyckade till försäljning.
 
SurdegsBröd
 En dag läste vi baksidan på en brödpåse vi köpt, " innehållsdeklaration" stod det med mycket små bokstäver ja det gick nästan inte att läsa och det var väl så det var tänkt.
Vad gjorde alla dessa smak, konserverings, konsistens tillsatser i ett vanligt bröd?
Jag (Sigrid) som är uppvuxen med hembakt bröd samt bakat själv större delen av mitt vuxna liv
Började söka det som var bättre än butiksbröd och som var bättre än det jag själv bakade.
Det blev Riktigt surdegsbröd, bakat på enbart surdeg, även  pumpernickel.
Har gått ett par kurser för den Tyska bagarmästaren på surdeg Manfred Enocksson Saltå Kvarn. Hösten 2009 var jag på kurs i Franska Lyon för att lära mig baka med Levain.  
Skapar mina egna recept på olika sorters matbröd på surdeg .
Vi har levererat surdegsbröd till Bondens egen i Närke " Butiksbuss
Ekobutiken i stadsträdgården i Örebro och finns på Bondens egen Marknad i Örebro.
 
Bär & Svamp
Olas skog ger rikligt med bär och svamp vilket vi plockar så mycket vi hinner.
mycket går åt till
Lingonpaj
Blåbärspaj
Lingonbröd
Trattkantarell Muffins

2015
Åren går nu är det minskat antal får ca 40 tal tackor
De arbetskrävande grönsakerna utökas inte utan vi har mestadels bara till försäljning i gårdsbutiken.
Vi levererar inte bröd till någon annan butik för det hinner vi inte med.
Vi säljer på Marknader och Mässor och i Gårdsbutiken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Site Builder drivs av  Vistaprint